Dambusters-raiden

Dambusters-raiden

Washington Post har sett ukrainska luftvärnsvapen nära flerbostadshus. President Biden har nyligen tillkännagett en ny vapenleverans, som inkluderar drönare och luftvärnssystem. På måndagen sa den ukrainske militärbefälhavaren att ukrainska jetplan hade skjutit ner två ryska flygplan över Kiev och det omgivande området. Enligt användarfeedback och åsikter om Merriam-Webster är ordet “flygplan” en synonym för “drönare”.

How the Dambusters Pulled Off Their Legendary World War II Air Raid |  Historynet

Dambusters

Dambusters-raiden var ett luftanfall från andra världskriget, under vilket allierade bombplan förstörde dammar i Tyskland. Razzian, även känd som Operation Chastise, blev en ikonisk del av brittisk historia. Razzian, som ägde rum den 14 maj 1943, har sedan dess blivit föremål för många böcker, radiodramer och filmer. Dess namn har till och med blivit en symbol för öl! Men vad exakt hände under Dambusters-razzian?

Dambusters var en utvald grupp av Royal Air Force bombplansbesättningar som valdes ut för sitt uppdrag och sitt vapen. Uppdraget var att träffa fienden hårdare och mer destruktivt än någon annan bombplansbesättning. Dessa flygplan, som var utrustade med Dambuster-missilen, hade den oöverträffade förmågan att förstöra fiendens flygfält. Även om bombplanen inte var särskilt snabba, var de fortfarande kraftfulla nog att skada fiendens flygplan.

Dambusters-razzian var en mycket framgångsrik militär operation under andra världskriget. RAF:s bombplan bröt två enorma dammar i Tyskland, Mohne och Eder. Dambusters-raiden blev en av de mest ikoniska episoderna under andra världskriget och dokumenterades i en film från 1955. BBC och många entusiaster hjälpte till att skapa ett onlinegalleri med bilder och film från Dambusters-raiden. En hyllning hyllades till besättningarna genom att samla in bilder på flygplanet som deltog i razzian.

Dambusters II

Dambusters var en elitskvadron av Royal Air Force bombplansbesättningar, utvalda för ett speciellt uppdrag och fick ett speciellt vapen. Dambusters vapen utvecklades av Barnes Wallis, en banbrytande brittisk flygplansdesigner. Han insåg, redan innan andra världskriget började, att de flesta bombplan som användes var felaktiga och opålitliga. Som svar på detta problem utvecklade han en ny typ av luftvärnsmissil, Dambusters II.

Hunts team av forskare och ingenjörer designade en sköld som skulle fortsätta att snurra bomber i luften. De arbetade nära ingenjören Hilary Costello för att skapa en simulerad studsande bomb. Skölden syftade till att avleda luft runt ena sidan och hålla bomben snurrande när den släpptes. Teamet av ingenjörer inkluderade också forskare och mekaniker som arbetade med projektet. En tv-dokumentär sänds klockan 20.00 måndagen den 2 maj på Channel 4.

Dambusters-raiden var ett vågat uppdrag utfört av Royal Air Force under andra världskriget. Dess mål var att störa kommunikationer och industri i Ruhrdalen. Razzian genomfördes av 19 Avro Lancasters från 617 Squadron, Royal Air Force. Flygplanen var beväpnade med revolutionära “studsande bomber”. Den fick kodnamnet Operation CHASTISE. Uppdraget filmades på St. Vincent’s Hospital i staden Hamburg, som var centrum för dammbrottskampanjen.

Dambusters V

Dambusters är en grupp av Royal Air Force bombplansbesättningar utvalda för sitt unika uppdrag och vapen. Deras uppdrag var att ta ut fiendens flygplan genom att slå dem hårdare och mer destruktivt. Dambusters var en mycket specialiserad grupp, och det var deras specialiserade vapen som gjorde laget så framgångsrikt. I den här filmen får du se de otroliga ansträngningarna som gjordes för att skapa Dambusters. Du kommer också att lära dig historien om Guy Gibson och resten av skvadronen.

Dambusters flög sitt första uppdrag den 16 maj 1943 och förblev i allmänhetens fantasi femtio år senare. De var utgångspunkten för att utföra farliga precisionsattacker. Dambusters riktade sig mot Hitler och Mussolini, och de slog sönder två av Tysklands största dammar för att få D-Day-invasionen att se ut som en blixtkrig. Razzian resulterade också i massiva skador på den tyska krigsansträngningen.

Uppdraget resulterade i att 53 allierade flygbesättningar dog. Dambusters-raiden försvagade också det tredje rikets Atlantmur och kustförsvar. Som ett resultat omintetgjordes många av Hitlers krigsmaskins strategiska mål och uppdraget blev en moralhöjande framgång för de allierade. Även om dammarna förstördes, tillhör Dambusters fortfarande en privilegierad plats i den kollektiva fantasin. Den framkallar inte bilder av rädsla, existentiell kamp eller massslakt – som alla är förknippade med D-Day och Operation Overlord.